dimarts, 27 de maig del 2008

Seràs capaç?

Este matí estava sentint el ban des de la classe de 1r C i m'he preguntat: quantes persones seran capaces de participar al concurs de narrativa que proposa l'Ajuntament?
Per si no t'has enterat et pose un enllaç a la seua pàgina perquè pugues llegir les bases de participació.

www.navarres.es
Has d'averiguar:
Quines llengües pots utilitzar per a escriure la teua narració?
A quina modalidad per edat pertanys?
Quina és l'extensió màxima del relat?
A mà o a ordinador? Tipus de lletra i interlineat?
Quin és el premi de la teua modalitat, a més de la satisfacció de participar?
Fins a quin dia es pot presentar el relat?

Ja sé d'una valenta que està escrivint, però per a un altre concurs que és més exigent:
www.bolbaite.es
Anima't!
Pots presentar-te als dos concursos!

dilluns, 26 de maig del 2008

El gos amb frac?

Els següents contes són versions de "El gat amb botes", però l'últim es titula "El gos amb frac". Per què no? Totes estes històries són originals.
En estos contes pots apreciar el progrés que s'ha fet durant el curs. Jo destaque la construcció dels paràgrafs i la utilització dels punts. Pense que també heu aprés a escriure bé els diàlegs i a presentar un treball.
Parle com si el curs haguera acabat, però és que queda molt poc. Així que, com us dic a vegades: a fer un esprint!

Què n'opines?

El gat amb botes

Segur que coneixes aquest conte, però l'alumnat de 1r n'ha fet noves versions. És una gent molt creativa i que ha aprés a escriure millor durant aquest curs. El problema és que, com en tots els textos, després de repassar-los encara queda alguna cosa: castellanismes, errades de puntuació... Escriu un comentari per a ajudar a millorar-los.

dijous, 22 de maig del 2008

Resum del conte "Pardalets"

Hola. Sóc Fco.Javier G. de 1r A. T'envie l'activitat 48 de la pàgina 157.


Una turista descansa en una terrassa i observa el comportament tan egoista que tenen els pardalets fills, mentre el pardal mare s'afanya a aconseguir-los menjar . També hi ha un colom que posa dificultats als esforços de la mare, davant la indiferència dels fills que no col·laboren i només juguen i se n'aprofiten.

El colom se'n va i els pardalets també es mengen el que els ofereixen altres clients. En acabar, alcen el vol i se'n van. La dona, que ho ha observat tot atentament, es troba cansada i de camí cap a l'hotel troba altres pardalets, que semblen simpàtics , però bandarres. Ella sent que la seua vida és semblant a la de la mare dels pardalets: tots s'han aprofitat d'ella.

dimarts, 20 de maig del 2008

Fumes?

Hui ha vingut a classe Pepe, el psicòleg de la Unitat de Prevenció Comunitària de la Mancomunitat. Ens ha parlat del tabac o, millor dit, de tot allò que porten els cigarrets.

T'imaginaves la quantitat de substàncies que porta? Què t'ha paregut l'experiment que ha fet al pati?

Hi ha gent que es pregunta: com pot ser que estiga a la venda un producte que no pose la seua composició? Com poden permetre la venda d'un producte addictiu al que, a més, afegeixen substàncies més addictives?Les autoritats saben la nocivitat de tot el que posen?
I tu, què et preguntes?
www.neomanox.com/blog/images/Cigarrillo.gif

dilluns, 19 de maig del 2008

El conill poregós

Exercici 33.

Una vegada un conill, que s’avorria moltíssim en el seu cau, decidí passejar pel sol durant una estona; però, de sobte, va descobrir damunt seu l’ombra de les seues orelles. De seguida, es va creure que un animalot molt gran i amb moltes bones banyes el perseguia i es va espantar tant que començà a córrer ple de por. Però quan, de tant en tant, s’aturava per a descansar i respirar una mica veia sempre aquella bèstia al seu costat. Finalment, després de córrer com una fletxa i travessar una llarga planura el conill aconseguí amagar-se davall d’unes branques de matoll i l’ombra de les seues orelles, com és lògic, desaparegué immediatament.

Llavors, a pesar del cansament que sentia, va voler donar les gràcies al déu per haver-lo salvat i exclamà:
- Si tu que ets el creador no m’hagueres dotat d’unes cames tan àgils i corredores, no m’hauria pogut salvar mai.
I va descansar en pau ben satisfet.

Completat per Arantxa G.

dijous, 15 de maig del 2008

Contes i Preposicions

Això era una vegada...Estem treballant els contes en 1r d'ESO. Ja tens acabat el teu?A continuació pots veure la solució a l'exercici 25:

Menjaven més i més, de manera molt diferent de com solen menjar les persones normals. En veure´ls en aquell estat jo em vaig sentir molt afligit per la seua sort. Quan els vaig poder observar bé, vaig descobrir que eren màgics i que el seu rei era un drac gegant. Qualsevol persona que es veia obligada a passar per la vall era portada a presència del rei i era obligada a menjar aquells estranys productes, de manera que sentia la necessitat de menjar-ne més i més, fins que perdia l´enteniment, se li encegava la raó i acabava convertint-se en un ésser sense voluntat.

De Javier A. M.

divendres, 9 de maig del 2008

Les llengües del nostre institut

A La Canal de Navarrés i a Enguera, per raons històriques, es parla habitualment castellà. Això sí, un castellà farcit de paraules i estructures sintàctiques valencianes ("albercoque","voy ir"...)perquè la gent d'ací ens relacionem molt amb la gent de La Ribera i La Costera tant per anar a treballar com per raons familiars, comercials i d'oci.
Actualment eixa riquesa lingüística s'ha vist incrementada perquè moltes persones d'altres països han triat la nostra comarca per a viure i treballar. A continuació pots veure la investigació que ha fet l'alumnat de 1r sobre aquest tema.


2008-05-09-1226-38

dilluns, 5 de maig del 2008

Joan Baptista Humet i Climent

Coneixes aquest cantant? Tothom parla molt bé d'ell. A Navarrés té un carrer dedicat: el que puja cap a l'escola, perpendicular a la carretera.Saps per què?

El vídeo és d'una de les seues cançons en castellà amb més èxit: Clara. Escolta i a veure si expliques de què va la història que narra.





Llegint la lletra de la següent cançó comprendràs perquè és un dels millors cantautors:
Fins que el silenci ve

I així com l'home té por i es destrueix
per no escoltar la vida,
així la vida el persegueix,
el fa parar i el crida.

Fora del temps,
Allà on les coses són simples moments
i no hi ha angoixa;

Allà on no podem burxar les nostres mans
ni malejar un paisatge,
lluny de les màquines triomfants,
lluny del seu esclavatge;

Fora del temps,
mirant al seu endins,
buida la ment
fins que el silenci ve,
fins que el silenci ve,

Silenci breu
que a cops t'atrau,
silenci nau
que camina,
silenci por
que fuig o rondina,
silenci plor
que puja i cau.

silenci cor
que t'obre el pit,
silenci crit
que desespera;
silenci llum
que els ulls allibera,
silenci arreu
que escolta Déu.

Que l'home perdi la por a la solitud
i ja veurem què passa;
potser veurà que va perdut,
potser s'entorni a casa.

(1978)

diumenge, 4 de maig del 2008

La Nova Cançó

En 2n estem estudiant la Poesia Social i la Nova Cançó. A classe hem escoltat Raimon (Al vent, Diguem no!...) Adjunte un video que t'ajudarà a entendre millor aquest moviment artístic, cultural i cívic que va fer història als anys seixanta i setanta del passat segle (quan jo tenia la teua edat!).

A què es refereix Lluís Llach amb l'estaca?
Després de gaudir el video trobaràs a la part inferior uns altres. El primer és "Al vent" i, encara que no és la gravació de la Facultat de Madrid que vam escoltar a classe, et pot resultar interessant perquè a més de veure el cantant de Xàtiva podràs reconéixer altres cantautors.

dijous, 1 de maig del 2008

Lectures

Quina satisfacció poder alçar-se un poc més tard! Els dies de pont es poden aprofitar per a descansar, però també per a viatjar, llegir...
Ja has comença't a llegir el llibre de valencià? Quin és el que has triat del llistat? El professorat dubta entre indicar la mateixa lectura per a tota l'aula o deixar opció a cada alumne/a a triar llibre. Què n'opines tu?
Si vols anar a la Fira del llibre de València encara estàs a temps. Informa-te'n:
Fira del Llibre de València 2008: Presentació